Walking in your shoes

Wil je inzicht krijgen in patronen, samenhang of kernovertuigingen die je tegenhouden om te leven zoals je het liefst zou willen leven? Wil je ervaren hoe het is als je eenvoudiger meer uit jezelf kunt halen? Ben je op zoek naar een manier om uit je hoofd te komen en naar je innerlijk weten te gaan? Of wil je onderzoeken wat in je team, werk of project of in relatieverband moet gebeuren om de flow weer terug te brengen? Wil je vinden welke (innerlijke) beweging nodig is om iets te veranderen?

Met de methode Walking In Your Shoe kan dit allemaal en nog veel meer. En dat op een ogenschijnlijk eenvoudige maar zuivere en diepgaande manier en gebruikmakend van het zelf oplossend vermogen dat van nature al in ons aanwezig is.
WIYS ofwel Walking In Your Shoes is een methode voor empowerment, lichaamswijsheid, innerlijk weten en transformatie.

Over Walking In Your Shoes

Walking In Your Shoes is een fenomenologische Body/Mind-methode voor het verkrijgen van helderheid en helpt het bevorderen van een positieve verandering en groei. Het maakt het onzichtbare zichtbaar en geeft informatie over onderstromen, patronen, onbewuste verstrikkingen, blokkades, hulpbronnen en oplossingsrichtingen in bijvoorbeeld werk, relaties, team, bedrijf, projecten, doelen, ziekte, etc.

Walking In Your Shoes, ontwikkeld door John F. Cogswell (klinisch psycholoog) en Joseph Culp (acteur/director),  wordt ook wel het alternatief voor (Familie-) Opstellingenwerk genoemd. Uit eigen ervaring weten we dat de methodieken WIYS en Opstellingen prachtig naast elkaar of in combinatie gebruikt kunnen worden.
De op het lichaam gerichte aanpak van WIYS  wordt gebruikt in therapie, coaching en workshops  en ook in advisering en begeleiding van bedrijven, teams en projecten.

Hoe werkt Walking In Your Shoes

Het is een Body/Mind-proces om jezelf en anderen op een dieper niveau te kennen. De manier van werken vertoont verwantschap met Familieopstellingen. Een vraag of thema wordt door een ‘representant’ (de ‘Walker’) of door de persoon zelf ‘gelopen’. Tijdens de ‘Walk’ komt de ‘Walker’ in contact met het dieper weten ofwel met de lichaamswijsheid. Nadat de ‘Walker’ het proces is begonnen door het uitspreken van een statement, verandert het bewustzijn (vergelijkbaar met dat van een representant in een opstelling) en komt er via het lichaam informatie vrij met betrekking tot het thema. Het kan gezien worden als een uitbreiding van Bert Hellinger’s “Movement of the Soul” gecombineerd met een lichaamsgericht onderzoek, gebruikmakend van de hulpbronnen vanuit de lichaamswijsheid.

De methode lijkt op Opstellingenwerk, maar maakt geen gebruik van (meerdere) representanten die informatie uit het ‘veld’ halen. In plaats daarvan werkt Walking In Your Shoes met een ‘Walker’. Dit kan een persoon uit de groep zijn of de inbrenger van de vraag zelf. De “Walker’ loopt in de spreekwoordelijke schoenen van de persoon, de vraag of het thema. De inbrengers van vragen worden ook aangemoedigd om hun eigen thema’s te ‘lopen’ zodat zij een directe toegang hebben tot de ervaring in hun lijf. De facilitator leidt de ‘Walker’ door het proces waardoor het lichaam direct ervaart hoe het beweegt van blokkade naar eigen innerlijke hulpbronnen, en integratie door het lichaam als vanzelfsprekend plaatsvindt.
Er wordt ook gewerkt met ‘Double Walks” waarin twee ‘Walkers’ actief zijn, bijvoorbeeld voor het onderzoeken van de dynamiek van alle soorten relaties.

De techniek is eenvoudig en diepgaand. Onder begeleiding van een facilitator, in een een-op-een sessie of in een groep kun je de meest uiteenlopende vragen (laten) lopen. Te denken valt aan thema’s die te maken hebben met:

 • relaties
 • werk
 • projecten
 • passie
 • doelen
 • geliefden
 • familiesystemen
 • voorouders
 • geld
 • innerlijke delen/aspecten
 • carrière
 • succes
 • creatieve projecten
 • archetypes
 • dromen
 • kernovertuigingen
 • keuzes en beslissingen
 • ziekte en symptomen
 • (huis)dieren
 • verslaving
 • blokkades en hulpbronnen en vermogens
 • modelleren
 • etc.

Diepgaand, helder en transformerend

Mensen die een ‘Walk’ hebben ondergaan en/of zelf de ‘Walker’ zijn geweest, geven eensluidend aan dat de opbrengst groot is. Ze noemen o.a.  gevoelens van het ontmoeten van je ware zelf, eenheid, empowerment, acceptatie en aanvaarding, mededogen, liefde, begrip, inzicht en wijsheid. De methode heeft een sterk oplossend vermogen terwijl daar niet bewust naartoe wordt gewerkt. Het zet als het ware ons zelf herstellend en transformerende vermogen ‘aan’. Het proces zorgt er ook voor dat we uit onze eigen (beperkte) concepten stappen en in een diepere wijsheid komen.

De voordelen van het (regelmatig) beoefenen van Walking In Your Shoes zijn legio, zoals: vergroten van intuitie en empathie, toegang tot het wetende veld en het innerlijk weten, lichaamswijsheid en de mogelijkheid om te bewegen in een oplossende richting, integreren van innerlijke delen, verbinding met het ware zelf, compassie voor jezelf en anderen, zicht op de volgende stap, perspectief verbreden, overtuigingen veranderen, werkelijk aanwezig kunnen zijn, vergroten van je creativiteit, gezondheid, integreren van spirituele transformatie. Of gewoon inzicht in de te nemen stappen.

Toepassingsgebieden

Walking In Your Shoes is een voor Nederland vrij nieuwe effectieve methode in toepassingsgebieden als: counseling, gezondheid en welzijn, coaching, Human Resources, Mediation, management en leiderschap, teambuilding, creatieve werkterreinen zoals kunst en dans en schrijven, alternatieve geneeswijzen, ouderschap, politiek en sociaal domein, hospice, spirituele praktijk, trainingen, etc.

Geschiedenis van Walking In Your Shoes

In 1986 zijn John Cogswell, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Joseph Culp, acteur/director in Los Angelos gaan experimenteren met deze Body/Mind-methode. De techniek bleek een bijzondere diepgang te hebben: de ‘Walker’ begint met een intentiestatement (om de andere persoon of het thema te zijn) en blijft vervolgens vertrouwen op het proces van intuitieve, empathische wijsheid van het lijf. Door afgestemd te blijven op de lichamelijke ervaringen, ervaarde de ‘Walker’ een diepgaand begrip voor de persoon die hij liep (of voor het thema) zonder deze persoon (goed) te kennen of vooraf innerlijke drijfveren te weten. De ‘Walk’ liet accurate en relevante informatie zien en de persoon waarvoor gelopen werd voelde zich gehoord en gezien.

Verder experimenterend leerden John en Joseph dat de techniek van ‘Walking’ voor een zeer breed scala aan vragen kon worden ingezet en dat dit nieuwe mogelijkheden bood in zowel psychotherapie en coaching (door John) als in acteren en regisseren (door Joseph).
Gaandeweg zijn zij de techniek gaan verfijnen en Joseph heeft uiteindelijk gezorgd dat Walking In Your Shoes inzichtelijk en overdraagbaar is geworden door het proces van faciliteren van een ‘Walk’ structuur te geven.

Joseph Culp geeft al jaren met een aantal collega’s workshops Walking In Your Shoes in de Verenigde Staten. In 2006 is Walking In Your Shoes naar Europa gebracht door Christiaan Assel. Christiaan (Duitsland) werkte tot dan toe vooral met Familieopstellingen. Hij zag en ervaarde dat Walking In Your Shoes en Familieopstellingen gebruikmaken van een krachtige overeenkomst: het wetende veld.
Christiaan is opgeleid door Joseph en heeft sindsdien vanuit zijn instituut in Duitsland vele workshops gegeven en facilitators opgeleid. In zijn boek ‘Walking in Your Shoes – walking is understanding’ noemt hij WIYS een succesvol alternatief voor (Familie-) Opstellingenwerk.

In 2016 hebben Joseph Culp en Peter deVries  de eerste facilitators in Nederland opgeleid en sindsdien wordt WIYS ook in Nederland succesvol toegepast.

Ingrid Rademakers is een van deze eerste facilitators.

In 2018 zal zij de Train de Trainers opleiding volgen bij Joseph Culp om in Nederland verder trainers op te leiden en de methode verder te verspreiden in Europa.

In juni 2018 wordt in Deventer een 2-daagse workshop gegeven door Joseph Culp, co-founder.
In oktober 2018 gaat een nieuwe opleiding voor Facilitators starten bij JBL trainingen in Deventer door Joseph Culp en Peter de Vries.

Korte introductie van Walking in Your shoes door Joseph Culp